StartCoach vast onderdeel Techniekweek Inzell

Niet alleen Kia Speed Skating Academy-trainer en oud-topschaatser Jeremy Wotherspoon is enthousiast over de ‘StartCoach’, ook wij zijn van mening dat het gebruik van de StartCoach tijdwinst op kan leveren bij de start. Schaatstraining advies & begeleiding zet daarom de StartCoach volop in bij haar Techniek Trainingsweken in Inzell.
De ‘StartCoach’ is ontwikkeld door Oud-sprinter Matthijs de Vries, die zelf al meerdere malen deelnemer was aan een Techniek Trainingsweek georganiseerd door Schaatstraining advies & begeleiding. Schaatsers die trainen in de Max Aicher Arena in Inzell, kunnen vanaf dit seizoen gebruik maken van dit nieuwe systeem dat helpt bij het verbeteren van de eerste meters van de start, waardoor flink wat tijdwinst te boeken is. De gedachte achter deze nieuwe manier van trainen is dat de startprocedure zo realistisch mogelijk wordt nagebootst.
Dat wordt niet met een fysiek persoon gedaan, maar met een elektronische equivalent hiervan, compleet met de commando’s en een echt startschot-geluid. De echte startprocedure is er normaal gesproken alleen maar in wedstrijden en zorgt vaak voor extra spanning bij de schaatsers. Door het simuleren van een echte starter raken schaatsers hieraan gewend. Naast het nabootsen van de startprocedure is het met het StartCoach-systeem ook mogelijk om elke start te kunnen beoordelen op reactietijd en eindtijd na bijvoorbeeld dertig meter.
Het systeem geeft schaatsers de mogelijkheid om veel echte starts te simuleren en oefenen. Door bijvoorbeeld eens wat andere starthoudingen uit te proberen waarvan het resultaat direct zichtbaar is. Tevens geeft het ons als trainer volop de tijd om ons te concentreren op de starttechniek van de schaatser zelf in plaats van met een stopwatch in de hand de tijden op te nemen.
Naast Schaatstraining advies & begeleiding maakt de Kia Speed Skating Academy gebruik van StartCoach. Coach Jeremy Wotherspoon toont zich tevreden: “Het geeft een goed inzicht in de verbeterpunten voor mijn schaatsers en het geeft mij ook de mogelijkheid om goed te letten op het technische aspect van de startprocedure. Ik geloof dat dit zeker kan bijdragen aan het verbeteren van de starts van mijn schaatsers”, aldus de Canadees.
De StartCoach is voor een trainingsperiode te huur via de Kia Speed Skating Academy of kan worden ingezet met een complete startclinic inclusief presentatie over de starttechniek, gegeven door Schaatstraining advies & begeleiding. Een mooie aanvulling bijvoorbeeld op een (club-)trainingsweek in Inzell. Heb je interesse in zo’n clinic in Inzell, stuur dan een mail naar info@schaatstrainingadvies.nl.
Een video over hoe StartCoach werkt vind je hier: