Coaching in Astana

Net als het voorgaande jaar was Schaatstraining advies & begeleiding gevraagd de Nederlandse deelnemers aan het WK Sprint voor Masters te coachen en te begeleiden. Dit WK was dit jaar in Astana, Kazachstan, en vond plaats op 1 en 2 februari.
Buiten was het koud (-30), maar het schaatsen vond plaats in het geweldig mooie “Alau Ice Palace” waarin het zo’n +13 graden was. Een prima temperatuur en ambiance om de ijsgewenningstrainingen en warming-up te kunnen doen en vanuit het hotel kon je binnendoor naar de ijshal. Hoe luxe is dat?
Het WK werd geopend met het indrukwekkende Kazachstaanse volkslied, waarbij zelfs alle recreatieve schaatsers op het binnenterrein stil bleven staan en met hun hand op de borst vol meezongen. Van de 117 deelnemers uit tien verschillende landen, was Nederland met 23 deelnemers goed vertegenwoordigd. Vooral uit Rusland en (bij de heren ook) Kazachstan was het deelnemersveld bijzonder groot en dat men daar ook echt kan schaatsen, bewezen zij ook. In bijna elke leeftijdsklasse stond er wel een Rus en/of Kazachstaan op het podium!
Nederland wist uiteindelijk twee keer goud en twee keer zilver bij de dames te scoren en drie maal goud, een maal zilver en een maal brons bij de heren.Ook diverse deelnemers die Schaatstraining advies & begeleiding begeleidt, wisten in dit toernooi weer goed te pieken. Hier vind je de uitslagen van het WK.
Net als de opening was ook de slotceremonie er een die niet snel vergeten zal worden. Alle deelnemende landen werden achter hun eigen vlag verzameld waarna er door elke vlaggendrager een ereronde werd geschaatst. Na een muzikaal intermezzo begon de prijsuitreiking, die werd verzorgd door twee mooie, traditioneel uitziende Kazachstaanse dames.
Na het slotbanket, waarbij ook volop Kazachstaanse volksmuziek en andere gebruiken tentoongespreid werden, kwam voor een aantal een einde aan een geweldig mooi en indrukwekkend kampioenschap. Voor een groot deel van de Nederlanders lag er echter nog een “toetje” in het verschiet. Zij gingen nog door naar Almaty, waar op het magische ijs van Medeo de “1st Masters Medeo Classics” werden georganiseerd. Vanwege de kou (-20) werd de 500/1500 ingekort naar een “pure sprint”-wedstrijd, te weten een 100, 300 en 500m. Het was koud, en snelle tijden waren het dan ook niet, maar wat genoten de deelnemers op dit “heilige” ijs op 1691 meter hoogte.
De trip naar Kazachstan zal door de deelnemers (en de coach) niet snel vergeten worden. Machtig mooi dat zulk soort toernooien mogelijk gemaakt worden!
 
Zie ook de artikelen op Schaatsen.nl over de Nederlandse Masters in Kazachstan: