13e Relatie Trainingsdag in Doorn

13e Relatie Trainingsdag in Doorn

Op zaterdag 25 mei organiseren we onze jaarlijkse Relatie Trainingsdag.

Tijdens deze dag laten we je kennismaken met en ervaren van allerlei oefeningen en trainingsvormen die bijdragen aan een goede voorbereiding van het winterseizoen.

Deze 13e Relatie Trainingsdag staat in het teken van het effectief gebruiken en trainen van je kracht in het schaatsen.

Programma
10.30-11.00 Ontvangst met koffie en thee
11.00-11.55 Clinic 1: Effectieve warming-up
11.55-12.15 Pauze
12.15-13.30 Clinic 2: Specifieke krachttraining voor schaatsers
13.30-14.30 Pauze
14.30-15.30 Clinic 3: keuze uit:
1. Maak je core sterker
2. Droogoefeningen: licht of zwaar
15.30-16.30 Afsluiting met een drankje en hapje

Clinic 1: Effectieve warming-up
Wat is het doel van een warming-up? Hoe bouw je een warming-up op: vooraf aan een training, vooraf aan een wedstrijd, sprint of marathon? Welke elementen mogen niet ontbreken en vooral welke volgorde is van belang?
Tijdens deze praktische clinic gaan we al doende door deze vraagstukken heen. Je krijgt inspiratie voor je warming-up, en vooral tips voor een effectieve warming-up voor welke training of wedstrijd dan ook.

Clinic 2: Specifieke krachttraining voor schaatsers: door Milo Balk
Het komt nog wel eens voor dat schaatsers, vooral masters, te maken krijgen met een hamstring-, bil- of rugblessure. Het is een feit dat bepaalde spieren verzwakken en andere verkorten bij het ouder worden. Hoe zorg je ervoor dat je deze spieren op de juiste manier traint en rekt, zodat de coördinatie verbetert en de samenwerking van de spieren effectiever wordt. En vooral, om ervoor te zorgen dat je de juiste spieren gebruikt tijdens je trainingen waardoor je overbelasting of verkeerd gebruik voorkomt.
Milo laat zien welke spieren belangrijk zijn voor schaatsers om extra aandacht geven en hoe je die spieren dan op de juiste manier traint.

Clinic 3: Keuze uit:
1. Maak je core sterker
Hoe zorg je ervoor dat je core stabiel en sterk is. Je wilt flexibel kunnen bewegen, maar toch een sterke rompomgeving hebben. In deze sessie geven je diverse oefeningen mee die belangrijk zijn voor schaatsers en vooral tips voor de juiste uitvoering ervan. Daarnaast komen enkele rekoefeningen aan bod die van belang zijn als schaatser, zeker naarmate je ouder wordt.

2. Droogoefeningen: licht of zwaar
Diverse schaatsgerichte oefeningen op het droge komen aan bod in deze clinic. En dan vooral het onderscheid in de uitvoering ervan: hoe maak je eenzelfde oefening zwaarder (in een intensieve of omvangsweek) of juist wat lichter (bijvoorbeeld in een herstelweek). En hoe blijven die oefeningen in beide uitvoeringen effectief.

De clinics
Zowel clinic 1 als clinic 2 doen we dit jaar gezamenlijk met alle deelnemers. Alleen ronde 3 is er een keuze tussen twee clinics. Clinic 1 verzorgt Monique samen met Piet Knip en Evy de Wildt. Clinic 2 wordt verzorgd door Milo Balk. En bij ronde 3 wordt een van de clinics verzorgd door Piet en Evy en de ander door Monique.

Over Milo Balk
Milo heeft tot en met zijn eerste jaar als neo-senior serieus wedstrijd gereden met tijden als een 37.8, 1.14 en 1.55 op zijn recordlijstje. Sinds 2019 is hij gecertificeerd personal trainer en inmiddels staat hij met nog twee collega’s aan het hoofd van hun sportschool ‘Four Performance‘ in Kamerik.
Al diverse jaren begeleidt hij ook diverse schaatsers uit de omgeving van Woerden en vanaf komende zomer gaan wij een samenwerking met Milo aan om nog meer schaatsers doelgericht te laten krachttrainen. Niet om puur sterker te worden, maar vooral om functioneel te kunnen trainen waardoor spieren beter met elkaar samenwerken, je effectiever en dus krachtiger kunt bewegen. Meer informatie, vraag ernaar via mail of tijdens de trainingsdag.

Over Piet Knip en Evy de Wildt
Bij de overige clinics zullen Piet Knip en Evy de Wildt mij net als vorig jaar ondersteunen.
Piet komt oorspronkelijk van ijsclub Katwijk, was een van de trainers waarmee Schaatstraining advies & begeleiding een aantal jaren geleden intensief samenwerkte om het Britse schaatsen weer nieuw leven in te blazen, en is inmiddels al een flink aantal jaren actief als trainer/coach van het regionale Oomssport schaatsteam. Piet assisteert mij al jaren tijdens diverse techniekweken in Inzell en ook tijdens de jaarlijkse Relatie Trainingsdag.
Evy (afgelopen seizoen nog deelnemer aan het NK Sprint Junioren) heeft al aan veel techniekweken in Inzell deelgenomen en door haar gretigheid in techniek en het trainerschap, met o.a. ST1 op zak en nu ook een opleiding Sportkunde volgend, geven wij Evy graag de kans om verder te groeien als trainer-coach, waarbij zij vorig jaar tijdens onze techniekweken in Inzell al heeft laten zien wat haar meerwaarde in ons trainersteam is.

Hapje en drankje
Tijdens de pauzes en na afloop van de dag is er genoeg ruimte om met elkaar te kletsen. Daarbij zorgen wij voor koffie, thee, limonade en wat (gezonde) versnaperingen.

Aanmelden
Wil je deelnemen aan deze 13e editie van onze Relatie Trainingsdag, stuur dan een mail en geef daarin jouw keuze voor ronde 3 aan: “Maak je core sterker” of “Droogoefeningen: licht of zwaar”.

Voor iedereen die afgelopen jaar heeft deelgenomen of komend seizoen al ingeschreven staat voor een van onze activiteiten, zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Voor overige sporters vragen we een bijdrage van 15 euro.