Lekker bewegen!
Als schaatser weet je als geen ander dat je door voldoende te bewegen gezond en fit kunt blijven. Sporten is voor velen dan ook een uitlaapklep en een levensstijl. Toch staat het sporten op de manier zoals we gewend waren, vanwege het coronavirus, op dit moment enigszins onder druk.
Nu zitten de meeste schaatsers in een relatief rustige periode waarin er nog niet heel intensief getraind hoeft te worden. April is de zogeheten herstelmaand: “trainen hoeft niet, mag wel”. Toch staan veel schaatsers alweer te trappelen van ongeduld om weer wat te doen. Zeker met het mooie weer lonkt bij velen de fiets of de skeelers…
En daarbij, bewegen is goed voor je immuunsysteem. Dus juist in deze tijd is het extra belangrijk om te blijven bewegen. Daarmee hou je je immuunsysteem op peil. En dat is goed, want als je immuunsysteem minder functioneert, ben je vatbaarder voor ziekten en infecties zoals het coronavirus. Dat wil je dus niet.
Bewegen in deze tijd? Ja zeker, maar… doe dit verstandig, dus alleen, hou altijd minimaal 1,5m afstand en hou je aan de adviezen van de rijksoverheid, het RIVM en het NOC*NSF.
Een paar tips om je immuunsysteem veilig op peil op peil te houden:
- Binnen (of in je tuin) kun je ook prima ‘bewegen’; je core-oefeningen, balansoefeningen, een fietsritje op je tacx, een lichte training op de schaatsplank, er zijn volop mogelijkheden.
- Ga je toch buiten fietsen of hardlopen, doe dit dan alleen, hou minimaal 1,5m afstand en zoek een tijdstip of route waarbij je zo min mogelijk anderen tegenkomt. Smalle fietspaden waarbij je elkaar steeds moet passeren, zijn op dit moment dus niet handig en vermijd die dan ook.
- Vermijd zware en lange duurtrainingen. Door dergelijke trainingen moet je langer herstellen en tijdens die herstelperiode is jouw immuunsysteem verminderd en ben je dus vatbaarder.
- Sla ‘nuchter trainen’ over; inspanningen zonder koolhydraten hebben een negatieve invloed op je immuunsysteem.
- Hou je vochtbalans op orde tijdens je training en drink zeker NIET uit iemands anders bidon.
- Herstel goed: eet gezond en gevarieerd en zorg voor een goede nachtrust.
- Vitamine D speelt een rol bij de instandhouding van de weerstand; zorg dat je voldoende buiten komt en zon pakt of neem dagelijks wat extra vitamine D.
Kortom, blijf bewegen, maar doe dit niet al te intensief, alleen en hou minimaal 1,5m afstand. Sport verstandig!