ActionType Benadering

Schaatstraining advies & begeleiding heeft bij de ActionType Academy de leergang ActionType® doorlopen en past de ActionType Benadering inmiddels toe bij trainingen en trainingsweken.

Wat is de ActionType Benadering (ATB)?

Met de ATB breng je het handelen van de sporter op één lijn met wie hij als uniek persoon is en wat hij nodig heeft.

Van jongs af aan zijn de individuele voorkeuren en behoeften van een sporter in zijn persoonlijkheid en ook in zijn motoriek verweven. Om het optimale uit je prestaties te halen, is het dan ook belangrijk dat je daar in je sport, in de bewegingen die je daarin maakt, op aansluit.

Omdat de ATB unieke inzichten geeft in kenmerkende verschillen tussen mensen en deze vervolgens respecteert en benut, zijn sporters in staat hun natuurlijke bewegingsvoorkeur uit te bouwen in plaats van af te breken. Wat weer positief effect heeft op hun prestaties.

De ActionType Benadering levert dus maatwerk bij de ontwikkeling van sporters en ondersteunt zowel bij ontwikkeling als de sporter als de coach zelf.

Vier dimensies

De ATB vindt zijn oorsprong in de Myers Briggs Type Indicator (MBTI®), vandaag de dag ’s werelds meest gebruikte persoonlijkheidsindicator. Deze onderscheidt vier voorkeurdimensies:

 • Hoe je je aandacht richt en gestimuleerd raakt:
  meer extravert (Extraversion = E) of meer Introvert (Introversion = I)
 • Hoe je informatie opneemt en dingen beleeft:
  meer zintuiglijk (Sensing = S) of meer intuïtief (iNtuition = N)
 • Hoe je beslissingen neemt:
  meer op basis van rationeel denken (Thinking = T)
  of meer op basis van gevoel (Feeling = F)
 • Hoe jouw leefstijl is:
  meer oordelend en afrondend (Judging = J)
  of meer waarnemend en afwachtend (Perceiving = P)

Door voor elke dimensie de natuurlijke voorkeur te bepalen ontstaat het ActionType®, dat wordt weergegeven door een combinatie van de vier corresponderende letters.

Je kunt het ActionType® bepalen door een sporter te bevragen, gericht te observeren en door zijn motoriek te testen. Omdat we op een zodanig onbewust niveau bewegen, is de motoriek de meest betrouwbare ingang voor het achterhalen van de voorkeuren.

Jouw bewegingsvoorkeur

Wil jij weten wat jouw ActionType® is? Schaatstraining advies & begeleiding kan jouw ActionType® bepalen middels een motorieke test. Na de test ontvang je via e-mail een toelichting op jouw bewegingsvoorkeuren, motoriekstijl en wat dit voor invloed heeft op jouw techniek en bewegingen. Stuur een mail voor meer informatie, de kosten of een afspraak.

Officiële website ActionType®

Agenda